2024. 03. 27.

Külföldi munkaviszonyból származó jövedelmek adóbevallása 2023-ra (2024-ben)

Külföldi munkaviszonyból származó jövedelemre tett szert 2023-ban? Köteles-e ilyen jövedelmet Szlovákiában adóztatni? Hogyan kell kitölteni az adóbevallást?

Minden magánszemély, aki a Szlovák Köztársaságban adóügyi illetőségűnek minősül (korlátlan adókötelezettséggel rendelkező adóalany), köteles a szlovák adóbevallásban elszámolni a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmét. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha 2023-ban csak külföldön folytatott függő tevékenységből szerez jövedelmet, de szlovák adóügyi illetőségűnek minősül, akkor is köteles Szlovákiában adóbevallást benyújtani, és ebben a bevallásban bejelenteni az ilyen jövedelmét.

Ha 2023-ban az Ön adóköteles jövedelme nem haladja meg a 2 461,41 eurót, akkor nem kell adóbevallást benyújtania. Az adóköteles jövedelembe beletartozik a szlovák és a külföldi jövedelem is.

Általában a munkaviszonyból származó jövedelem abban az országban adózik, ahol a függő tevékenységet végezték. Ez azt jelenti, hogy az így szerzett jövedelem után abban az országban fizet adót, ahol a munkaviszonyban végzett tevékenységet végzi. Erről a jövedelemről az adott külföldi országban adóbevallást vagy éves adóelszámolást kell készíteni, amelyről Önnek a szükséges igazolással (adóbevallás vagy munkáltatói igazolás) kell rendelkeznie.

Ez a dokumentum nagyon fontos lesz a szlovák adóbevallás feldolgozásához, és egyben kötelező melléklet is.

A legtöbb adófizetőnek ezért azonnal felmerül a kérdés: “Kétszer fogok adót fizetni? Külföldön és Szlovákiában is?

Az adófizetőknek nem kell kétszer adót fizetniük ugyanarra a jövedelemre, ha az adózásra vonatkozó megállapodásokban meghatározottak szerint járnak el:

  1. Jövedelem-kizárási módszer: Ebben az esetben az adóalap teljes összegét (vagyis a jövedelmet és a kiadásokat) nem veszik figyelembe az adózás során azon az országban, ahol az adózó korlátlan adóügyi illetőséggel rendelkezik.
  2. Adójóváírás módszere: Ez a módszer azt jelenti, hogy a külföldön már megfizetett adót beszámítják a korlátlan adóügyi illetőséggel rendelkező országban keletkező adóba.

Ha például Ön olyan országban dolgozik, amelynek van egyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről a Szlovák Köztársasággal, akkor a jövedelemkizárási módszert kell alkalmaznia. Ez azt jelenti, hogy nem kell adót fizetnie a szóban forgó jövedelem után Szlovákiában.

Mi a határideje a külföldről származó jövedelmekről szóló adóbevallás benyújtásának?

A 2023-as adóbevallást legkésőbb 2024. április 2-ig kell benyújtani. Ez azért van, mert 2024. március 31-én vasárnap van, és április 1-jén pedig munkaszüneti nap. 

Ha 2023-ban külföldről származó adóköteles jövedelmet szerzett, akkor a határidőt legfeljebb hat hónappal, azaz 2024. szeptember 30-ig meghosszabbíthatja. Ehhez csak ki kell töltenie a hosszabbításról szóló űrlapot, és azt 2024. április 2-ig be kell küldenie az adóhivatalnak.