2023. 09. 27.

Megváltoznak az étkezési költségtérítések 2023 október 1- től

2023. október 1-től ismét emelkedik a belföldi üzleti utak során történő étkezés költsége. Az első időzónában lévő étkezési lehetőségek mennyisége más értékeket is befolyásol. Mi változik a munkavállalók vagy vállalkozók számára? 

Az étkezési költségek már kétszer változtak 2023-ban, egyszer év elején majd június 1-jén. 

Október 1-től emelik az étkezési költségtérítéseket

2023. szeptember 22-én a Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériuma új intézkedést adott ki az étkezési hozzájárulás mértékéről, amely megváltoztatja az egyes időzónák étkezési pótlék mértékét, és hatályon kívül helyezi az eredeti, 2023. június 1-től hatályos intézkedést. 

Az étkezési támogatás összegei belföldi üzleti utak esetén október 1-től

Az étkezési támogatás összegei az időzónák szerint:

  • 7,80 euró az 5-12 órás üzleti út,
  • 11,60 euró a 12-18 órás üzleti út,
  • 17,40 euró 18 óránál hosszabb üzleti út.

A táblázat bemutatja, hogyan alakultak az étkezési támogatás összegei 2023-ban.

A dolgozók étkezési utalványának minimális értéke 2023. október 1-től

A Munka Törvénykönyve alapján a munkáltató köteles a munkavállaló részére étkezési támogatást (törvényi feltételek szerint) biztosítani:

  • az étkezés árának legalább 55%-a,
  • 5-12 órás üzleti út során étkezésenként legfeljebb az étkezés 55%-a. 

Azok a munkaadók, akik ételt biztosítanak alkalmazottjaiknak egy jogi vagy fizikai személyen keresztül, aki jogosult étkezési szolgáltatások közvetítésére, az étkezési utalvány értékével fizetik az étkezési szolgáltatást. Ennek, az 5-12 órás üzleti út esetén, az étkezési költség legalább 75%-ának kell lennie.

2023-tól az étkezési jegyeket elektronikus formában (elektronikus étkezési kártya formájában) biztosítják. Kivételt képez, ha a munkavállaló a munkahelyen vagy annak közelében műszak közben nem tudja elektronikusan használni az étkezési utalványt.

Az étkezési jegyeknél a minimális és maximális munkáltatói hozzájárulások ebben a táblázatban találhatóak.

Az alkalmazottak étkezési költségtérítéséről előzetesen gondoskodni kell

Az étkezési jegyeket és az étkezési költségtérítést előre kell biztosítani, hogy a dolgozóknak az első munkanapon rendelkezésükre álljon (és élelmiszervásárlásra fordíthassák). 

A 2023. október 1-jétől történt változásokat tehát már 2023. szeptemberben be kell építeni, ill. legkésőbb a munkavállaló októberi első munkanapján.