2023. 08. 30.

Új fogyasztóvédelmi jogszabályok 2023. augusztus 1-jétől

Az új fogyasztóvédelmi törvény érinteni fogja a vásárlókat, kereskedőket és az ellenőrző szerveket

A Szlovák Gazdasági Minisztérium elkészítette az új fogyasztóvédelmi törvényt, amely modernizálja a fogyasztói jogszabályokat, és igazságosabb rendszert biztosít a fogyasztók és kereskedők számára. 

A kormány jóváhagyta ezt rendkívüli ülésén, 2023. április 14-én. Az új törvény válaszul szolgál a digitális technológiák fejlődésére és az online környezetben magasabb fogyasztóvédelmet kíván biztosítani.

Változások a fogyasztók érdekében:

– A szerződéstől való indoklás nélküli elállási határidő meghosszabbítása 14 napról 30 napra az értékesítési akciók vagy az üzleti látogatások esetében, amelyeket a kereskedő a háztartásban hajt végre;

– mesterséges áremelések elleni védelem fokozása a különféle leárazások és akciók előtt (pl. Black Friday) a kedvezményre csábítás érdekében, ami azonban valójában nem árengedmény;

– jogorvoslatok bevezetése a károsult fogyasztók számára olyan esetekben, amikor a kereskedő velük szemben tisztességtelen üzleti gyakorlatot követ el;

– tájékoztatás növelése az online áruházakon keresztül történő szerződéskötéskor;

– átláthatatlan vásárlások és a hamis vélemények elleni védelem javítása az online környezetben;

– tilalom, olyan reklámokra, amelyek azt állítják, hogy egy termék azonos a másik tagállambeli termékkel, ha ez valójában nem így van;

– gyorsabb helyreállítási és kártalanítási garancia a fogyasztók számára.

Változások az üzletemberek / kereskedők javára:

A kereskedők javára a legjelentősebb változások közé tartozik az őket túlterhelő, a fogyasztóvédelem szempontjából előnytelen, vámok eltörlése:

– a vásárlási bizonylat adatainak többszöri szerkesztésének törlése,

– az üzem tervezett ideiglenes bezárásáról szóló értesítés legalább 24 órával korábban közzétételi kötelezettségének törlése.

A törvény bevezeti a “második esély” mechanizmusát is – több intézkedést, amelyek lehetővé teszik a büntetés elkerülését vagy csökkentését azokban az esetekben, ha a kereskedők abbahagyják a jogszabályok megsértését és helyrehozzák a károsult fogyasztók helyzetét. 

Új elveket vezetnek be a szankciók kiszabására a felszámolási bírság kiszabásának megakadályozása érdekében. 

Változások a felügyeleti hatóságok számára:

A felügyeleti hatóságok számára a legjelentősebb változtatások közé tartozik az egyes felügyeleti hatóságok körének egyértelmű meghatározása a meglévő hatásköri konfliktusok kiküszöbölése és az újak kialakulásának megelőzése érdekében, vagy a felügyeleti hatóságok jogkörének a minimumkövetelményeknek megfelelő bővítése, ahogy azt az EU megköveteli.

Jóváhagyták az általános termékbiztonságról szóló törvényt is

A fogyasztóvédelmi törvényt az általános termékbiztonságról szóló törvénytervezettel együtt fogadták el, amely változásokat hoz a nem élelmiszertermékek biztonságára vonatkozó követelményekben. 

Ezekre nincs külön szabályozás – mint például bútorok, kerékpárok, gyerekruházat, játszótéri eszközök, tanszerek. 

Célja a fogyasztók egészségvédelmének fokozása és a termékek hatékony felügyelete annak érdekében, hogy a veszélyes termékeket a lehető leghamarabb azonosítsák, és ezt követően a fogyasztók védelmét szolgáló intézkedéseket hajtsanak végre.