2023. 07. 12.

Elektronikus munkaképtelenségről  szóló igazolás 2023-ban (ePN)

Szlovákiában a Társadalombiztosító tavaly (2022. június 1-jén) átültette a gyakorlatba a munkaképtelenségről szóló igazolás elektronikus formáját (ePN).

A betegszabadság igazolás kiadásának ez az új rendszere eddig önkéntes alapon működött. Az orvosoknak így lehetőségük volt kipróbálni ezt az új formát, és az átmeneti időszakban (2023.5.31-ig) fokozatosan csatlakozni az ePN rendszerhez.

Az ePN rendszer azonban a második fázisba lép, ami azt jelenti, hogy a gyakorlatban csak ez az elektronikus forma lesz érvényes.

Az ePN második szakasza: Ki köteles elektronikus betegszabadságot kiadni 

  • háziorvosok,
  • szülész-nőgyógyász szakorvosok, akikkel az illető egészségügyi ellátásról szóló megállapodást kötött 
  • az intézményi ellátás egészségügyi orvosai, akikkel az illető megállapodást kötött a betegellátás időszakos munkaképtelenségének értékelésére és döntéshozatalára az intézeti ellátás nyújtása során.

Általános információk az elektronikus PN-ről

Az elektronikus betegszabadság (ePN) a korábbi, 5 részből álló, formanyomtatványokat hivatott felváltani. 

A betegszabadság megállapítása után az orvos elektronikus nyilvántartást készít az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (NZIS) található Elektronikus egészségügyi könyvben, azaz a eZdravie rendszerben. Az NZIS ezt követően továbbítja ezeket az adatokat a Szociális biztosítónak, amely elérhetővé teszi azokat a betegeknek és munkáltatójuknak.

A munkavállaló és a munkáltató kötelezettségei

Továbbra is érvényes, hogy a munkavállalónak kötelessége a munkaképtelenségéről haladéktalanul értesíteni a munkáltatót.

  • Abban az esetben, ha az orvos ePN-t állít ki, és a munkaképtelenség 10 napon túl tart, a munkáltató ezentúl köteles kitölteni a PN kártérítés fizetési módját, és az utolsó munkanap dátumát. 
  • Ha az orvos papíralapú PN-nyomtatványt ad ki, a jelenlegi eljárás érvényes.

Az eddigi információk szerint az ePN harmadik szakaszának 2024. január 1-jén kellene hatályba lépnie. Az új évben minden orvosra vonatkoznia kell a PN elektronikus formában (ePN) történő kiállításának kötelezettsége.