2024. 10. 15.

A gépjárműadóról szóló törvény módosításának tervezete 2025. január 1-től

Szlovákiában a gépjárműadó területén a legnagyobb kedvezményt jelenleg a nulla adókulcsos elektromos autók jelentik. A javaslat szerint azonban a kizárólag elektromos árammal működő járművek közül csak az L, M1 és N1 kategóriás gépjárművek maradhatnak ezen kedvezmény hatálya alatt, míg az elektromos teherautók már nem élvezhetik a 0%-os adókulcs előnyét.

A tehergépjárművek adóalapjának pontosítása is folyamatban van. A járműveket M2, M3, N1-N3 kategóriákba sorolják, a BA vagy BB karosszériakóddal rendelkező járműveknél az adóalap a legnagyobb műszakilag megengedett össztömegből (tonnában) és a tengelyszámból áll majd. Az N3 kategóriába tartozó, BC vagy BD karosszériakóddal rendelkező járműveknél az adóalap szintén a műszakilag megengedett legnagyobb tömegből és a tengelyszámból tevődik össze. Az O1-O4 kategóriájú járművek esetében az adó alapja a jármű teljes tömege lesz. A javaslat ezen felül eltörli a gördülőállomány jelenlegi adóztatását is.

Változások az éves adókulcs módosításában

Az egyik legjelentősebb változás, amely a vállalkozók adóterhére is hatással lesz, az éves adókulcs módosítására vonatkozó javaslat. A jelenlegi szabályozás szerint az első forgalomba helyezéstől számított első 8 évben az adókulcs fokozatosan csökken 25%-kal, majd 20%-kal, végül 15%-kal. A kilencedik évtől a mellékletben meghatározott kulcsokat kell alkalmazni, míg a tizenharmadik évtől fokozatos emelésre kerül sor: először 10%-kal, majd 20%-kal.

Az új javaslat szerint az éves adókulcs emelkedése a következőképpen alakul:

  • Az első 36 hónapban az adókulcs változatlan marad.
  • A következő 36 hónapban 10%-kal emelkedik.
  • A további 36 hónapban 20%-kal emelkedik.
  • A negyedik 36 hónapban 30%-kal emelkedik.
  • Az ötödik 36 hónapban 40%-kal emelkedik.
  • A hatodik 36 hónap után az éves adókulcs 50%-kal emelkedik.

Az 50%-os csökkentést azonban továbbra is csak az L, M1 és N1 kategóriába tartozó hibrid, hidrogénüzemű, valamint CNG és LNG hajtású járművekre alkalmazzák.

Az új adókulcsokat és az éves adókulcs kiigazítását az átmeneti rendelkezések értelmében először a 2025-ös adóévre vonatkozóan kell alkalmazni, az adóelőlegeket pedig 2025-re kell benyújtani.